Veri Sömürgeciliği

Her marka kendisinin olduğu kadar Office 701’in de bir temsilcisidir...
TEKNOLOJİ
15.04.2019
2691 Görüntülenme

Veri Sömürgeciliği

İnternet kullanımının yaygınlaştığı dönemimizde artık insanların kişisel bilgilerine çok daha hızlı ve kolay ulaşabiliyoruz. İlk başlarda bunun kolaylığını ve hızını çok sevmiştik. Ama şimdi işler değişiyor ve internet güvenilmez bir mecra halini alıyor.
İş bulmayı, randevularımızı, ders seçimlerimizi ve daha birçok işimizi internetten halledebiliyoruz artık. Böyle olunca bilgi sızması da kaçınılmaz oluyor. Kişilerin özel bilgilerinin usulsuz kullanımı bizi korkutmakla kalmayıp suçlara yol açabiliyor.
Sosyal medya'nın da çok fazla kullanılmasıyla beraber 21.yüzyılın en büyük tehlikesi veri sömürgeciliği boy gösteriyor. Veri sömürgerciliğinin henüz belli bir tanımlaması yok. Uzmanlar tarih boyunca bildiğimiz sömürgelerden olduğunu değil yeni bir sömürge çeşidi olduğunu dile getiriyolar. En büyük farkı ise toplumların yanı sıra insanların şahsi verilerinin sömürülmesi...
Sosyal medyayı aktif kullanıyorsanız, her şeyinizi paylaşıyorsanız dikkat!
Verilerinizin depolanmasıyla artık bilgileriniz alınıp, satılabilir.
Çin'de bir teknoloji şirketini tarafından 2011'de geliştirilen WeChat uygulamasında üçüncü kişilerle paylaşmak için onay mecburiyeti bulunuyor. Bu da bilgilerin kullanılmasına zemin hazırlıyor.
Buna göre kişisel bilgiler, milli savunma, ulusal güvenlik, kamu güvenliği ve sağlığı gibi devlet çıkarları doğrultusunda kullanıcının haberi ve izni olmadan paylaşıma sunuluyor. Böylelikle şirketler, kurumlar ve devlet bilgileri kullanıyor. Devlete olan güven de zedeleniyor ve kişiye özel hiçbir alan kalmıyor.
Veri Sömürgeciliği somut olmadığı için aslında çok daha tehlikeli olabiliyor.
Veri sömürgeciliğinin bir diğer ismi ise Yeni Petrol. Çünkü petrol çok değerli olmasına karşın rezervi tükenen bir madde. Fakat veri öyle değil. Her an, her zaman tekrar tekrar kullanılabilir ve gün geçtikçe yenisi eklenebilir.
Sonuç olarak; internet ucu bucağı olmayan bir dünya! Olumlu yanlarının olduğu kadar dezavantajlı alanları da mevcut. Bilgilerinizin istismar edilmemesi bu teknoloji çağında artık mümkün görünmüyor.

YORUM YAZ