EVİMİZDEKİ YENİ AKILLI ASİSTANLAR

Her marka kendisinin olduğu kadar Office 701’in de bir temsilcisidir...
TEKNOLOJİ, TASARIM
02.01.2018
2067 Görüntülenme

EVİMİZDEKİ YENİ AKILLI ASİSTANLAR

Amazon, Google, LG ve Apple gibi dünya devlerinin yanı sıra ülkemizde de Arçelik’in geliştirdiği ‘akıllı ev asistanları’ aldığı sesli komutlarla isteklerimizi saniyeler içersinde gerçekleştiriyor. Yaşamımıza kolaylık getirecek bu cihazların gerçekten de alınmaya değer olup olmadığını her birinin neler yaptığını Bu beş cihazın neler yapabildiğini inceleyelim.

 

Amazon Echo

İlk çıkan akıllı ev asistanı olan Amazon Echo’nun ilk serisi 2014 yılında piyasaya sürüldü. Bu cihaz “Alexa” kelimesini duyduğu an uyanıyor ve sizden gelen komutları yerine getirmeye hazır hale geliyor. Yapabildikleri arasında Müzik listenideki tüm müzikleri sizden aldığı sesli komut ile çalabilmesi, arama yapması, mesaj göndermesi ve diğer Echo ürünleri ile sizin verdiğiniz komutlarla bağlantı kurabilmesi, 360 derece kaliteli ses sistemi tüm odayı müzik ile doldurabilmesi, sorulara cevap vermesi, haberleri okuyabilmesi, trafik durumu ve yerel işletmeler hakkında bilgi vermesi, maç zamanları ve maç skorları hakkında bilgi verebilmesi, sesli kitap okuyabilmesinin yanı sıra yapılacaklar listesi oluşturmanız ve programlarınızı size hatırlatmasını sağlayabilirsiniz. Echo aynı zamanda WeMo, Philips Hue, Sony, Samsung Smart ürünleri, Nest ve diğer uyumlu cihazlar ile bağlantı kurarak evdeki ışıklandırmayı, havalandırmayı, televizyonu kontrol edebiliyor. Uber ve Domino’s gibi bazı yemek ve ulaşım hizmetlerden de Echo ile sesli komut yardımıyla yararlanabilirsiniz. Amazon’un Echo serisinin üst modellerinde tek fark daha kaliteli ses ve mikrofon sisteminin olması. Türkçe dil desteği bulunmayan 2. Nesil Amazon Echo internette ortalama 999 TL ile satışta.

 

Google Home

2016 yılında satışa sunulan Google Home, Amazon Echo ile neredeyse aynı özelliklere sahip. Sorduğunuz sorulara Google arama motoru üzerinden cevap verebiliyor, maç zamanları ve skorları, besin değerleri ve kalori miktarları, finansal haberler, hakkında bilgi verebiliyor, çeviri yapabiliyor ve sözlük ve hesap makinesi gibi özelliklere de sahip. Ellerinizi kullanmadan arama, mesaj atma, gününüzü planlama, alışveriş listesi oluşturma, hatırlatma, zamanlayıcı ve telefonunuza konum göndermenin yanı sıra ışıklandırmanızı, prizlerinizi, televizyonunuzu ve ses sisteminizi de kontrol edebiliyor. Çocuklar için eğlenceli oyunları da içinde barındıran ve Türkçe dil desteği henüz bulunmayan bu cihazın fiyatı Türkiye’de ortalama 850 TL.

 

LG Hub Robot

2017’nin başında tanıtılan LG Hub Robot diğer ürünlerden biraz daha farklı özelliklere sahip. Kameraya ve ekrana sahip bu cihaz evdeki üyeleri tanıyabiliyor ve göz teması kurarak ev üyelerini kişiye özel selamlayabiliyor. Ekran ile kendi duygularını ifade edebiliyor ve ekranına görüntü aktarabiliyor. LG Hub Robot, Google Home ve Amazon Echo’nun sahip olduğu tüm özelliklere sahip. Cihaz ile uyumlu, Wi-Fi bağlantısına sahip LG marka çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, akıllı süpürge ve buzdolabınızı da kontrol edebiliyorsunuz. Amazon’un datasını kullanan bu ürün henüz Türkiye’de satılmıyor.

 

Apple HomePod

Siri zekasını müzik zevki ile birleştiren bu cihaz, Apple Müzik ile 40 binden fazla şarkıya erişim sağlayacak. Birden fazla HomePod ile uyumlu çalışabilecek. Kaliteli hoparlörünün yanı sıra ev yardımcısı olarak da kullanılabilecek. Ev otomasyonunu sağlayacak bu cihazın 2018 yılının başlarında çıkması bekleniyor.

 

Arçelik Sihirbaz

2017’nin sonlarında çıkması planlanan ancak henüz piyasaya sürülmeyen Türkçe dil desteğine sahip tek ürün olan Arçelik Akıllı Ev Asistanı sesli komutlarla müzik çalabilecek, sorularınızı cevaplayabilecek ve evdeki akıllı ürünlerle senkronize olabilecek. Yemek siparişi, bankacılık işlemleri ve online siparişlerinizi sesli komutlarla gerçekleştirebileceksiniz.

 

Evde verilen sesli komutlarla cihazların bu kadar fazla işlem yapılabilmesi güvenlik açığına yol açabilir mi diye düşünüyor olsak bile teknolojinin bu noktaya gelmesi ve sadece sesimizle birçok şey yapmamız hiç kuşkusuz yaşam standardımızı farklı bir noktaya taşıyacaktır.

YORUM YAZ